Ένας Εκπαιδευτικός δίσκος σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης επιμελήθηκε και δημιούργησε έναν εκπαιδευτικό δίσκο με θέμα “ Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο...”, στα πλαίσια του εορτασμού της 30ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Η αναπαραγωγή του εκπαιδευτικού δίσκου επιχορηγήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και διανεμήθηκε σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της Α' βαθμιας και της Β' βαθμιας Εκπαίδευσης της ανωτέρω Περιφερειακής Ενότητας.

Τυπώθηκαν τριακόσια αντίτυπα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διανεμηθεί στα σχολεία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Ο εκπαιδευτικός δίσκος (dvd) αποτελείται από έντεκα (11) θεματικές ενότητες.
Με όρους πληροφορικής ο δίσκος αυτός είναι σε μορφή dvd, “τρέχει” σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναπαραγωγής dvd όπως sonic cine player, play movie, dvd player κλπ ενώ η πρόσβαση στις θεματικές ενότητες του δίσκου γίνεται πολύ εύκολα με την χρήση του πληκτρολογίου (βελάκια, enter).Δεν ενδείκνυται η προβολή του από τηλεόραση μέσω της κλασσικής συσκευής αναπαραγωγής dvd player.
Ο δίσκος ξεκινά και τελειώνει με ένα ερωτηματολόγιο.

-«Το αρχικό ερωτηματολόγιο» περιέχει τέσσερις (4) απλές ερωτήσεις που ως σκοπό έχουν να αναδείξουν το επίπεδο των γνώσεων μας γύρω από τους Εθνικούς και τους τοπικούς Ευεργέτες.
-Ακολουθεί «το εισαγωγικό σημείωμα» το οποίο αναφέρεται στον σκοπό της παρούσης προσπάθειας.

-Η επόμενη ενότητα με τίτλο : «σκιαγράφηση των Ηπειρωτών Ευεργετών» επιχειρεί μια γρήγορη ανάλυση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα των Ευεργετών και γίνεται μια πρώτη αναφορά στα ευεργετήματά τους.

-Ακολουθούν οι δύο κύριες και βασικές ενότητες του ψηφιακού δίσκου όπου παρουσιάζονται δέκα οκτώ Ευεργέτες.
Στις ενότητες αυτές υπάρχει αναφορά στις ευεργεσίες και στην ζωή των Ευεργετών καθώς και αποσπάσματα από τις διαθήκες των περισσοτέρων.

-η 6η θεματική ενότητα μας πληροφορεί για την καθιέρωση της 30ης Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.

-στην 7η ενότητα γίνεται αναφορά στο μοναδικό για την παγκόσμια ιστορία μαζικό φαινόμενο της Ευποιίας από τους Ηπειρώτες Ευεργέτες.

-Στην ενότητα που ακολουθεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει εφόσον τον ενδιαφέρει στοιχεία για τις δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.

-Ακολουθεί το τελικό ερωτηματολόγιο.
Εδώ υπάρχουν οι τέσσερις (4) ερωτήσεις του αρχικού ερωτηματολογίου , οι οποίες μετά την ενασχόλησή μας με τον δίσκο μπορούν να απαντηθούν πιο εύκολα. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται από τρεις (3) ακόμη ερωτήσεις που ως σκοπό έχουν την βελτίωση εκ μέρους μας της προσπάθειας για την ανάδειξη του έργου των Ευεργετών.

-Σημαντική ενότητα του εκπαιδευτικού δίσκου είναι η ενότητα της «φωτο- περιήγησης».

Ο αναγνώστης και κυρίως ο νεαρός αναγνώστης , μπορεί να έρθει κοντά στην προσφορά των Ευεργετών μέσα από το φωτογραφικό υλικό που θα συναντήσει.
Σε αρκετές φωτογραφίες υπάρχουν σχόλια, ενώ κάποιες από αυτές επαναλαμβάνονται σε άλλη έκδοση έτσι ώστε να εμπεδωθούν καλύτερα από τον επισκέπτη του δίσκου.

- Η τελευταία θεματική ενότητα σχετίζεται με την «δημιουργία του δίσκου».
Αναφέρονται οι πηγές άντλησης των στοιχείων και λοιπά στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία του δίσκου

Επιστρέφοντας στην πρώτη σελίδα του δίσκου μέσα από την ενότητα «Επικοινωνία» δίδονται στοιχεία για την απλή ή ηλεκτρονική επικοινωνία των αναγνωστών του δίσκου με τον Σύλλογό μας.

Ο ”επισκέπτης του δίσκου” μπορεί άνετα να εκφράσει τις απόψεις του χρησιμοποιώντας τους τρόπους επικοινωνίας που θα συναντήσει στην σχετική ενότητα “επικοινωνία” που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του δίσκου.