Κανάλι YouTube

Είσοδος

Ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.

image

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην μνήμη του οποίου τιμάται το ομώνυμο εξωκλήσι, που βρίσκεται στην είσοδο του Πάρκου Ηπειρωτών. Την προηγούμενη ημέρα έλαβε χώρα ο καθιερωμένος εσπερινός.
 
Ο Άγιος Κοσμάς, ιδιαίτερα αγαπητός στον ορθόδοξο λαό συνέδεσε το όνομά του, κυρίως με την πολύπαθη γη της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Το κήρυγμά του σε περιοχές που είχαν “ξεχάσει” πως είναι ο παπάς, σε μια εποχή που όλα “τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”, αποτέλεσε όχι μόνο βάλσαμο στις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων αλλά και χριστιανική ορμή για την ανάκτηση του ηθικού των σκλαβωμένων. Ο λόγος του, εμψυχωτικός γεμάτος “Πίστη και Πατρίδα”, στερέωσε τους Έλληνες και τους οδήγησε στην απελευθέρωσή τους. Όπου περνούσε έκτιζε σχολεία και εκκλησίες.
Κηρύσσοντας το λόγο του ενός και μοναδικού Τριαδικού Θεού, υμνώντας τον τις Κυριακές, προκάλεσε τον φθόνο των Εβραίων οι οποίοι τον συκοφαντούν στους Τούρκους με αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του, στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου το 1779. Το λείψανό του, το έριξαν στα νερά του Άψου ποταμού. Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό, το λείψανο επέπλεε. Βρέθηκε από τον Ιερέα Μάρκο κι ενταφιάσθηκε στη μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στο μέρος όπου ανεσύρθη το  λείψανό του, χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι ενώ αργότερα ο Αλή πασάς, που τον σεβόταν και τον θαύμαζε ιδιαίτερα, χρηματοδότησε την ανέγερση Ιεράς Μονής στη μνήμη του.
Το οσιακό του τέλος δεν μπόρεσε να ανακόψει την φλόγα της ρωμηοσύνης και της ορθοδοξίας που πλέον είχε φωλιάσει για τα καλά στην ψυχή των Ελλήνων.

 
Ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου. Εκτός από την Ελλάδα τιμάται και σε άλλες Χώρες με ορθόδοξο πληθυσμό όπως στην Ρωσία, την Σερβία , την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Αρμενία , την Κύπρο την Ρουμανία και το Μαυροβούνιο.
-----------------------------------------------------

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Νέα του Συλλόγου