Κανάλι YouTube

Είσοδος

Εθνικοί Ευεργέτες - Μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες. 30 Σεπτεμβρίου στο "Κοβεντάρειο", 8:00 μ.μ.

Ευεργέτες - Μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες (30/9/11 8μ.μ στο Κοβεντάρειο

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ στο “Κοβεντάρειο”. Μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης.
- Με τα χρήματα ποιων Ελλήνων ανεγέρθηκε το “Ζάππειο Μέγαρο”;

-Από την περιουσία ποιου Έλληνα δημιουργήθηκε το “Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών”;
 
-Η “Ακαδημία Αθηνών” ανεγέρθηκε με δαπάνες του...
 
-Ποιος διέθεσε μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση του “Αστεροσκοπείου Αθηνών”;
 
-Ποιοι ήσαν οι δωρητές του “Μετσόβιου Πολυτεχνείου”;
 
-Ποιοι και πόσοι ήσαν οι αδερφοί εκείνοι οι οποίοι προτίμησαν να μην παντρευτούν για να μην ελαττωθεί η περιουσία τους , την οποία άφησαν στην πατρίδα μας για τις ανάγκες της Παιδείας, “οδηγώντας” έτσι τον Βασιλέα Όθωνα να κηρύξει τριήμερο πένθος σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας μετά τον θάνατο του τελευταίου εκ των αδερφών;
 
-Ποιος Έλληνας εξαγόραζε από τους Τούρκους την ελευθερία των σκλαβωμένων Ελλήνων έπειτα από τις επιδρομές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο , αρκετούς από τους οποίους τους έστελνε για σπουδές στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση;
 
-Ποιος Έλληνας δάνεισε (δάνειο που τελικά χάρισε) το Ελληνικό Κράτος μετά την πτώχευσή του από τον Χαρίλαο Τρικούπη ;
 
-Ποιος αναγνωρισμένος Άγιος της Εκκλησίας μας, διετέλεσε για πολλά έτη Διευθυντής της “Ριζάρειου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών”, η οποία προέρχεται από δωρεές των αδερφών...
 
Αλλά κι ακόμη
 
-Ποιος Έλληνας διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και για βραχύ χρονικό διάστημα και Πρωθυπουργός της , θέτοντας την υπογραφή του για την δημιουργία του σημερινού κράτους της Ρουμανίας;
 
-Ποιος Έλληνας διέθεσε χρήματα για την κατασκευή της πρώτης γέφυρας που ένωνε την Βούδα με την Πέστη (την σημερινή Βουδαπέστη);
 
-Ποιος Έλληνας αναγνωρίσθηκε τον 18ο αιώνα ως ο μεγαλύτερος έμπορος της Αιγύπτου;
 
-Ποιος Έλληνας δημιούργησε την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας;
 
-Ποιος....

- Ποιος...
-Ποιος...

Όλα αυτά θα μπορούσαν να μοιάζουν με παιχνίδι ερωτήσεων ! Μια πρώτη απάντηση σε όλα τα ανωτέρω ερωτήματα και σε δεκάδες παρόμοια θα ήταν η φράση , “ οι Εθνικοί μας Ευεργέτες”.
Και τούτο είναι αλήθεια.
 
Ξεχωριστή μερίδα ανάμεσα στους Εθνικούς Ευεργέτες της πατρίδας μας κατέχουν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, τον ακριβή αριθμό των οποίων μάλλον δεν μπορούμε εύκολα να τον προσδιορίσουμε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” στο φύλλο της 13ης Μαρτίου 2011, αναγράφεται ότι “19 από τους 24 θεσμικά αναγνωρισμένους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας είναι Ηπειρώτες”
 
Ο κ. Πέτρος Α. Τσόδουλος, Γεν. Διευθυντής του Γηροκομείου Ζωσιμάδων Ιωαννίνων και μελετητής του έργου των Ευεργετών σε άρθρο του για τον Γεώργιο Χατζηκώστα στο περιοδικό ΕΡΩ - τεύχος Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011, αναφέρει ότι “από τον το σύνολο των τριάντα ευεργετών , που η πολιτεία έδωσε τον τίτλο του εθνικού ευεργέτη, οι δέκα πέντε είναι Ηπειρώτες”.
 
Ίσως ο γενικότερος χαρακτηρισμός από το έντυπο της εφημερίδας “Ημερησία”, « Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ» που αναφέρει ότι “από την Ήπειρο προέρχονται οι περισσότεροι εθνικοί ευεργέτες (πάνω από σαράντα) και ανάμεσα στις «ευεργετομάνες» περιοχές εξέχουσα θέση κατέχει το Μέτσοβο” να είναι ο πιο προσιτός. Η ουσία είναι ότι τον Ιανουάριο του 2007, μετά από καθυστέρηση πολλών ετών, η Ελληνική Πολιτεία ανακήρυξε την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως “ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών”.
 
Την ίδια χρονικά ημέρα του τρέχοντος έτους, 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει στις 8:00 μ.μ. στο “Κοβεντάρειο” εκδήλωση για τους Εθνικούς Ευεργέτες που κατάγονται από την Ήπειρο.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Ράπτης, ο οποίος θα αναφερθεί στην προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών στην πατρίδα μας.
 
Ξεχωριστό στοιχείο του εορτασμού της ημέρας αυτής,   είναι η δημιουργία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης και η διανομή του σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες ενός εκπαιδευτικού δίσκου με θέμα : “Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο...”.
 
Ο εκπαιδευτικός αυτός δίσκος περιέχει στοιχεία από την ζωή και τις ευεργεσίες δεκαοκτώ Ηπειρωτών Ευεργετών κι αποσπάσματα απ΄ τις διαθήκες των περισσοτέρων εξ αυτών.
Η παρουσία όλων των συμπολιτών μας στην ανωτέρω εκδήλωση θεωρείται σημαντική.

 
 
 
 

Your rating: None Average: 5 (5 votes)

Νέα του Συλλόγου