Κανάλι YouTube

Είσοδος

οι δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης

image

Κωνσταντίνος Τσιάντας
Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης
(από την ημερίδα της "ΕΡΩ" στα Ιωάννινα στις 3 Μαρτίου 2012)
 
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» ιδρύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1986 στην ομώνυμη πόλη κι είναι μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης με πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, που ως στόχο έχουν την διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.
Βασική αρχή του Συλλόγου μας είναι ότι, ο πολιτισμός δεν είναι μόνο η μουσική και ο χορός. Πολιτισμός είναι με μια λέξη «ο Άνθρωπος».
 
Πέρα από την διοργάνωση παραδοσιακών χορών και την έκδοση ημερολογίων, ο Σύλλογός μας συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα μέλη και τους φίλους του.
Παράλληλα, μεριμνά για την προβολή ευρύτερων πολιτιστικών θεματικών ενοτήτων, όπως «Οι Ηπειρώτες Ευεργέτες», «Στοιχεία από την Λαογραφία της Ηπείρου», «Το Έπος του ‘ 40» και «Οι Άγιοι της Ηπείρου».
Από τα σημαντικότερα έργα του Συλλόγου είναι η δημιουργία του “Πάρκου των Ηπειρωτών”, σε χώρο παραχωρημένο από τον Δήμο Κοζάνης, πλησίον του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Στον εν λόγω χώρο εκτελούνται διάφορες εκδηλώσεις με κυριότερες αυτές της Καθαρής Δευτέρας και τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η μνήμη του οποίου τιμάται στο εξωκλήσι που βρίσκεται εντός του Πάρκου και το οποίο ανεγέρθηκε και αγιογραφήθηκε με δαπάνες των μελών και φίλων του Συλλόγου.
Από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες του Συλλόγου ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις:
 
- για τους Εθνικούς Ευεργέτες που κατάγονται από την Ήπειρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, στο «Κοβεντάρειο» κτίριο του Δήμου Κοζάνης, με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε ο εκπαιδευτικός δίσκος «Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο…», που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογό μας και διανεμήθηκε σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
 
- Η εκδήλωση για το Έπος του ’40 με τίτλο: «Το έπος του ‘ 40 … πιο κοντά για το Καλπάκι», που έγινε στην κεντρική αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης και περιελάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού και έκθεση φωτογραφίας. Διήρκεσε δέκα ημέρες και την παρακολούθησαν πάνω από χίλιοι μαθητές και τριακόσιοι πολίτες.
 
- Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης και στο διαδίκτυο. Από τον Δεκέμβριο του 2009, μέσα από την ιστοσελίδα του στην διεύθυνση: www.syllogosipirotonkozanis.gr προσπαθεί να έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους προβάλλοντας τον πολιτισμό και τις ιδιαίτερες αξίες της Ηπείρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενότητες της ιστοσελίδας που αναφέρονται:
- στους «Αγίους της Ηπείρου» με στοιχεία από τους βίους των Αγίων, που είτε κατάγονται από την Ήπειρο είτε μαρτύρησαν σ’ αυτήν .
- στο «Έπος του ‘ 40», με πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την περίοδο του πολέμου.
- στον «Άγνωστο Στρατιώτη του ‘ 40», μέσα από ανέκδοτα βιογραφικά αφιερώματα στρατιωτών της εποχής εκείνης.
- Στο φωτογραφικό και μουσειακό υλικό από την «Ήπειρο του χθες»
Στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου είναι η ολοκλήρωση της προσπάθειας με αναφορά στα γενικά στοιχεία που διακρίνουν την λαογραφία της Ηπείρου.
Έχει ολοκληρωθεί ήδη η ενότητα της «ντοπιολαλιάς» και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση και των άλλων θεματικών ενοτήτων.

Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Νέα του Συλλόγου