Κανάλι YouTube

Είσοδος

εισαγωγικό σημείωμα

image

Εισαγωγικό Σημείωμα
του ειδικού γραμματέα του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης κι επιμελούντος την προσπάθεια ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΙΧ. ΜΑΛΑΜΗ

 
Δεν υπάρχει γεωγραφικό τμήμα του Ελλαδικού χώρου που να μην έχει ποτιστεί από το αίμα αναρίθμητων μαρτύρων για την ομολογία τους στην ορθόδοξη πίστη.
Δεν υπάρχει γωνιά της πατρίδας μας που να μην έχει βραχεί από δάκρυα μετανοίας , αγάπης και συγχώρησης από πλήθος αγίων στο όνομα της ομοουσίας και αδιαιρέτου Αγίας Τριάδος.
Δεν υπάρχει τέλος ψυχή που να μην επικαλέστηκε έστω και μία φορά το όνομα της Παναγίας μας για συμπαραστάτη και βοηθό σε δύσκολες στιγμές.
 
Αδιαμφισβήτιμη επίσης πραγματικότητα αποτελεί και το γεγονός, ότι οι χριστιανοί κατά τους αιώνες αγόγγυστα και με χαρά προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή ως ανάχωμα είτε απέναντι στην ειδωλολατρία είτε απέναντι στον εξιλαμισμό που επιχειρούσε ο Τούρκος κατακτητής .
 
Αυτοί , ίσως να είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους που συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα ταυτίστηκε τόσο πολύ με την Ορθοδοξία.
 
Από τις προαναγραφόμενες παραδοχές, δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει εξαίρεση και η γη της Ηπείρου.
 
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης έχοντας ως οδηγό του, τις αρχές και τα ιδανικά των προγόνων μας, στην προσπάθειά του για την διατήρηση και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , επιχειρεί μέσα από τον χώρο της ιστοσελίδας του να παρουσιάσει μία ανθολογία από τους Βίους των Αγίων που είτε κατάγονται από την Ήπειρο , είτε μαρτύρησαν σ' αυτήν.
 
Με δεδομένη την “φοβία” και την άγνοια για πλοήγηση στους χώρους του διαδικτύου που χαρακτηρίζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας , η προσπάθεια του Συλλόγου μας απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους της μέσης και νεότερης ηλικίας.
 
Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, ότι οι νέοι μας θα σπεύσουν να διαβάσουν την ιστοσελίδα μας και να σταθούν στην ενότητα που αφορά τους Βίους των Αγίων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αξία της πρώτης (αν δεν μας προδίδει η έρευνά μας) ηλεκτρονικής παρουσίασης συγκεντρωτικά των Αγίων της Ηπείρου, ίσως να φανεί χρήσιμη και ωφέλιμη στους συναθρώπους μας σε χρόνο μετεγενέστερο κι άγνωστο σε όλους μας.
 
Γιατί δεν μπορεί να μείνει κανείς ασυγκίνητος διαβάζοντας τον βίο του Αγίου Ιερομάτρυρα Αστείου, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από μέλισσες σταυρωμένος σε σταυρό , αφού προηγουμένως το σώμα του είχε αλοιφθεί με μέλι.
Ούτε μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την θυσία του Νεομάρτυρα Γεωργίου των Ιωαννίνων όταν πρόσχαρα θυσιάζεται για την πίστη του Χριστού μας αφήνοντας ορφανό το νεογέννητο παιδί του...
Ούτε όταν η Αγία Θεοδώρα της Άρτης πιστή στα χριστιανικά ιδεώδη και στο λόγο του Χριστού, αδιαφορεί για την βασιλική της καταγωγή και περιπλανιέται με το νεογέννητο παιδί της σε κακοτράχαλα μέρη της Άρτας , περιμένοντας υπομονετικά την δικαίωσή της...
Ούτε όταν ο Άγιος Δημήτριος ο εκ Σαμαρίνης έπειτα από πολλά βασανιστήρια χτίζεται ζωντανός μέσα σε τοίχο...
Ούτε... , ούτε... ,  ούτε ...
 
Ο τρόπος παρουσίασης των βίων των Αγίων της Ηπείρου έχει σαφώς επηρεασθεί από το αξιόλογο βιβλίο “ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” του Κωνσταντίνου Hρ. Δεσπότη- Εκδόσεις : Παρακαταθήκη – β΄ έκδοση, Θεσσαλονίκη 2009 , την έγκριση του οποίου λάβαμε τηλεφωνικά .
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο τον συγγραφέα, έχουν διατυπωθεί κάποιες ενστάσεις για το αν  ένας ή δύο Άγιοι απ' 'οσους αναγράφονται στο βιβλίο του, μαρτύρησαν όντως στην γη της Ηπείρου, μια που  οι πληροφορίες είναι κάπως συγκεχυμένες.
Εκείνο που κατά την γνώμη σας ισχύει είναι ότι οι Άγιοι δεν έχουν πατρίδα , ανήκουν στην Ορθοδοξία και σε όλον τον κόσμο. Με αυτό το σκεπτικό ξεπεράσαμε πιο εύκολα τον σκόπελο της "επιστημονικής τεκμηρίωσης" και με οδηγό το ανωτέρω βιβλίο που βρήκαμε στο βιβλιοπωλείο “Καταφυγή Βιβλιοφίλων” της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και την έρευνά μας σε ασφαλούς διαδικτυακούς τόπους αρκετών Ιερών Μητροπόλεων  συνεχίσαμε κι ολοκληρώσαμε την προσπάθειά μας.
 
Η προσπάθειά μας αυτή αισιοδοξούμε να αποτελέσει σπόρο γνώσης , αληθείας κι ενδιαφέροντος , όπως αποτέλεσε και για εμάς το ανωτέρω βιβλίο.
 
Ως πηγές άντλησης στοιχείων έχουν χρησιμοποιηθεί οι διαδικτυακοί τόποι των:
 
-ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΤΗΣ : http://www.imartis.gr)
 
-ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΓΑΣ http://www.imparamythias.gr -
 
-ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ : http://www.imdpk.gr
 
- http://www.synaxarion.gr - ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ)
 
 
-http://www.gonia.gr - “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΓΩΝΙΑ”
 
 
- http://el.wikipedia.org - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
 
και το βιβλίο
ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” του Κων/νου Ηρ.Δεσπότη-Εκδόσεις Παρακαταθήκη- Θεσσαλονίκη 2009- β΄ έκδοση)
 
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τους ανωτέρω διακτυακούς τόπους καθώς και από τις ιστοσελιδες :
 
 
- http://6dim-ioann.ioa.sch.gr/  - 6ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων- ο Ιωάννης Κωλλέτης
 

- http://www.dimos-lourou.gr/   

όπως κι από το προσωπικό αρχείο του επιμελούντας την έκδοση.
 
 
Η αναφορά στους Αγίους γίνεται με αλφαβητική σειρά των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου και τελειώνει με τους Αγίους που κατάγονται ή μαρτύρησαν στην πολύπαθη γη της Βορείου Ηπείρου.
 
Η κρίση της εποχής μας η οποία στην βάση της είναι καθαρά ηθική κι όχι οικονομική όπως κακώς την έχουμε  προσδιορίσει , για να ξεπερασθεί χρειάζεται ηθική ανάταση κι επιστροφή στις ρίζες μας.
 
Ως Σύλλογος Ηπειρωτών , υπηρετώντας πιστά τον πολιτισμό μας με την ευρύτερη έννοια του όρου, μέσα από τις ανθρώπινες αδυναμίες μας θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

 

Your rating: None Average: 4.5 (2 votes)

Νέα του Συλλόγου