η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κου Κωνσταντίνου Τσιάντα για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες

Κοζάνη 30 Σεπτεμβρίου 2011 στο "Κοβεντάρειο".

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, πατριώτες και πατριώτισσες,
Σήμερα τιμούμε το έργο των Ηπειρωτών ευεργετών, που προσέφεραν στην πατρίδα μας και υπηρέτησαν με πίστη τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.

Τιμούμε εκείνους ,που σε εποχές δύσκολες για τον τόπο, έδωσαν μεγάλο μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους, για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και στη συνέχεια για την αναγέννηση της χώρας.

Οι Ηπειρώτες ευεργέτες με το έργο τους ,προσέφεραν πολλά στη χώρα μας και έμειναν έτσι αθάνατοι στη μνήμη του έθνους μας.
Σήμερα, που οι συνθήκες της ζωής έχουν αλλάξει και που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, πρέπει να αποτελεί μέρος της εθνικής μας στρατηγικής, να αναδεικνύουμε μέσα από το παρελθόν αλλά και το παρόν τις αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Θα δανειστώ τα λόγια ανώνυμου Γάλλου περιηγητή του 19ου αι., έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στο έντυπο «Η Ελλάδα των Ευεργετών- Οι Έλληνες Ευεργέτες του 19ου αιώνα» που εξέδωσε η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο οποίος αναφερόμενος στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος ,λέγει:
«η Ελλάδα έχει δύο ταμεία : ένα για να συλλέγει τους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται από τους νόμους στους κατοίκους του Βασιλείου και ένα για να συλλέγει τις ειδικές εισφορές που επιβάλλονται, όχι από τον νόμο, αλλά από το πατριωτικό αίσθημα στην περιουσία πολλών Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».

Τα παραπάνω λόγια σε συνδυασμό με το αυξημένο θρησκευτικό συναίσθημα που διέκρινε τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, θα μπορούσαν κάλλιστα να στοιχειοθετήσουν τους παράγοντες εκείνους, που διέκριναν τους Εθνικούς Ευεργέτες της πατρίδας μας.

Εμείς ως Ηπειρώτες ,όταν αναφερόμαστε στους Εθνικούς Ευεργέτες ,αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση.

Ο λόγος απλός.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πνευματικών ιδρυμάτων που κοσμούν την πρωτεύουσα της πατρίδας μας , την Αθήνα, είναι ευεργετήματα των εξ Ηπείρου Ευεργετών.
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Αθηνών, Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, τα Αρσάκεια Σχολεία, η Σχολή Ευελπίδων, το Ζάππειο Μέγαρο, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Ακαδημία , είναι μερικά από τα ευεργετήματα των Ηπειρωτών Ευεργετών.
Αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, υπάρχει μια πληθώρα ευεργετημάτων όπως :
- η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
-η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη
-το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων
-η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή
- η Καπλάνειος Σχολή
-το Αρσάκειο –Τοσίτσειο Σχολείο
-το Νοσοκομείο Χατζηκώστα
-η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου
-το Ελισαβέτειο Δημοτικό Σχολείο
-η Τεχνική Σχολή Γεωργίου Σταύρου.

Στους ίδιους ευεργέτες ανήκει επίσης η ανοικοδόμηση και ανακαίνιση πολλών εκκλησιών όπως του
Αρχιμανδρειού, της Αγίας Μαρίνης, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Νικολάου Αγοράς και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου

Τούτα είναι μερικά από τα ευεργετήματα που ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της Ηπείρου απολαμβάνουν.

Έτσι καταδεικνύεται η πολύ μεγάλη τους προσφορά, που δυστυχώς είναι άγνωστη σε πολλούς από εμάς.
Είναι κάτι και που μας στεναχωρεί και που μας φορτώνει με μια ιδιαίτερη ευθύνη.

Ευθύνη ,που κάποια στιγμή θα μας αποδώσουν τα παιδιά μας, γιατί δεν τους μιλήσαμε όσο θα έπρεπε και για την άλλη ,την καλή πλευρά της Ελλάδας μας.

Κάθε χρόνο, ως Σύλλογος ,με άρθρα μας στον τοπικό τύπο, τέτοια μέρα προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή αυτήν την ημέρα.

Από δω και πέρα είμαι σίγουρος πως κάτι θα έχει αλλάξει.

Αρχές του έτους επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης τον κ. Σόκουτη, με σκοπό να του αναλύσουμε τις δράσεις μας ως Σύλλογος για το 2011.

Μόλις του αναφέραμε για την σημερινή εκδήλωση, η αντίδρασή του ήταν άμεση και θετική.
Αφουγκράσθηκε αμέσως το σφυγμό μας,
κε Σόκουτη σας ευχαριστούμε και δημόσια γι αυτό.

Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε ως Σύλλογος να δημιουργήσουμε
  • ένα λεύκωμα για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, το μοναδικό ίσως μέχρι στιγμής όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα σε ένα έντυπο στοιχεία από τη ζωή και τις ευεργεσίες των Ηπειρωτών Ευεργετών, το οποίο ψάχνει το χορηγό του για να εκδοθεί και το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας ,στη σχετική ενότητα των Ευεργετών.

• Καταφέραμε να δημιουργήσουμε επίσης έναν εκπαιδευτικό δίσκο με θέμα “Εθνικοί ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο...”.

Τούτο στο πρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρήκε το χορηγό του, δημιουργήθηκε, θα σας το παρουσιάσουμε στο τέλος της εκδήλωσης και θα διανεμηθεί δωρεάν ,σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της Κοζάνης.

Η προσπάθειά μας είναι καθαρά ερασιτεχνική, γι αυτό επιθυμούμε την κατανόησή σας σε τυχόν ατέλειες που μπορεί να εντοπίσετε.

Σίγουρα δεν έχουμε τις γνώσεις σας, ούτε το Υπουργείο Παιδείας είμαστε, ούτε θέλουμε να πάρουμε το ρόλο του.
Το μόνο που επιθυμούμε είναι να δώσουμε το ερέθισμα σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε εμάς τους ίδιους για να ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα αυτό.

Πιστέψτε μας , αξίζει τον κόπο.

Με τη σημερινή εκδήλωση, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης, αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους Ηπειρώτες Ευεργέτες.
Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που στους χαλεπούς καιρούς που έζησαν, σκεφτόταν και έπρατταν για το «εμείς» και όχι για το «εγώ», όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.
Το παράδειγμά τους λοιπόν, πρέπει να εμπνέει τους σύγχρονους Έλληνες και να αναδεικνύει τη δημιουργική σχέση, που θα πρέπει να έχει η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ,με την εθνική κοινωνική προσφορά.

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ.Σόκουτη και στο πρόσωπό του, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και κατ' επέκταση την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Ευχαριστώ ακόμη, τον Λέκτορα του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Ράπτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και θα μας αναπτύξει σε λίγο το θέμα: «Ηπειρωτικός Ευεργετισμός ως παράδειγμα ευποιίας».

Τέλος ευχαριστώ κι όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή μας εκδήλωση.