Κανάλι YouTube

Είσοδος

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Έπος του ' 40 ... πιο κοντά για το Καλπάκι"

image

 
Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010, παρουσία τοπικών στρατιωτικών αρχών και συμπολιτών μας που γέμισαν την κεντρική αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν α εγκαίνια της έκθεσης " Το έπος του '40 ... πιο κοντά για το Καλπάκι" που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης κι η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του ομώνυμου Δήμου.
 
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών κ.Μαλάμης Δημήτριος ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους κάλεσε τους επισήμους να απευθύνουν έναν σύντομο χαιρετισμό.
 
Το έλλειμμα ενημέρωσης και προβολής που υπάρχει στην κοινωνία μας γύρω από την σημαντική αυτή στιγμή της ιστορίας μας, επεσήμανε ο Βουλευτής του Νομού Κοζάνης κ.Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιέπαινη την προσπάθεια του Συλλόγου Ηπειρωτών.
Ο διοικητής του Α' Σώματος Στρατού κ.Μπασδάνης αναφέρθηκε με την σειρά του στην σπουδαιότητα του αγώνα τονίζοντας πως η θέληση του ελληνικού λαού ήταν τέτοια που υπερκέρασε τον ασύγκριτα καλύτερο από άποψη εξοπλισμού Ιταλικό στρατό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι Έλληνες δεν γνώριζαν τι είναι τα τανκς. Τα θεωρούσαν ως σιδερένια κουτιά που πρόσφεραν τέτοια προστασία και υπεροχή στον κατέχοντα που ο αντίπαλος δεν μπορούσε με τα πυρά του να βάλει εναντίον των αντίπαλων στρατιωτών που βρίσκονταν μέσα σ' αυτά .
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ.Αγγέλης Πολυνείκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης , όπου ανήκει το Λαογραφικό Μουσείο, που φιλοξένησε την έκθεση, ο οποίος βλέποντας  την συμμετοχή των σχολείων και τις αντιδράσεις  των μαθητών χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα αξιόλογη την προσπάθεια του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης δηλώνοντας πως το Λαογραφικό Μουσείο θα είναι πάντα ανοικτό στον Σύλλογο.

 
Ακολούθως τον λόγο έλαβαν οι συνδιοργανωτές της έκθεσης .

 
Πρώτη μίλησε η Αντιδήμαρχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού κα Νικολέτα Μπουμπόναρη, η οποία στάθηκε στην σπουδαιότητα της έκθεσης και εξείρε την άριστη συνεργασία του Δήμου Κοζάνης με τον Σύλλογο Ηπειρωτών, υποσχόμενη μάλιστα την συμπαράσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Τουρισμού-Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού και σε άλλες μελλοντικές δραστηριότητες.του Συλλόγου.
 
Στη συνέχεια  τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης κ.Κωνσταντίνος Τσιάντας,  ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε : ... Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης μας , έκθεση αφιερωμένη στο Έπος του '40.
Όπως είναι γνωστό, ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος υπήρξε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του Έθνους μας.
Πρόκειται για τον αγώνα μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης,εναντίον μιας πανίσχυρης στρατιωτικά χώρας και με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας , είτε πολεμώντας, είτε κουβαλώντας πολεμοφόδια, είτε πλέκοντας πλεκτά, είτε ανοίγοντας τους δρόμους από τα χιόνια.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε έκθεση του Β’ Σώματος Στρατού,
«Ήταν συγκινητικό να βλέπει κανείς γυναίκες, μικρά παιδιά, γέροντες και γριές να μεταφέρουν, πορευόμενοι όλη την ημέρα, πάνω σε μικρά υποζύγια, όνους και ημίονους και στους ώμους τους τρόφιμα για τον μαχόμενο Στρατό, με πρόσωπα χαρωπά και με φανατικό ενθουσιασμό».

 
Όπως αναγνωρίζουν οι ιστορικοί, όταν στην Ευρώπη επικρατούσε πνεύμα ηττοπάθειας και φόβου απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, η νίκη των Ελλήνων αποτέλεσε το πρώτο παράδειγμα αντίστασης και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της συμμαχικής πάλης και στην τελική νίκη.
Οι ξένες εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, από τη Μόσχα και την Ιαπωνία ως το Λονδίνο και τις ΗΠΑ αναμετέδιδαν και μετέφεραν με ενθουσιασμό και θαυμασμό τον ηρωισμό των Ελλήνων.
Όλα αυτά αποτελούν λαμπρά παραδείγματα θάρρους και πίστης στα ιδανικά του λαού μας.
Ως Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης, εργασθήκαμε σκληρά επί πέντε μήνες για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την έκθεση αυτή, μια που το κυριότερο και μεγαλύτερο μέρος του Ελληνοϊταλικού πολέμου διαδραματίστηκε στην γη της Ηπείρου.
Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός μας δεν εξαντλείται μόνο στην μουσική μας παράδοση. Το χρέος μας ως Πολιτιστικός Σύλλογος, επεκτείνεται πέραν των μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και γι’ αυτό προσπαθούμε να μιλήσουμε στους νέους μας και για άλλα θέματα.
Στο παρελθόν προβάλαμε το έργο των Εθνικών Ευεργετών της πατρίδας μας, διοργανώσαμε θρησκευτικές εκδηλώσεις, προχωρήσαμε σε φιλανθρωπικές κινήσεις, και συμβάλαμε με την δημιουργία του Πάρκου των Ηπειρωτών, στην περιβαλλοντική συνείδηση των συμπολιτών μας.
Η διοργάνωση της παρούσας Έκθεσης για το Έπος του '40 είναι άλλο ένα δείγμα της σκέψης και της προσπάθειάς μας.
Η συμβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης υπήρξε σημαντική, καθώς η ανταπόκριση που έδειξε από την πρώτη στιγμή που τους κάναμε γνωστό το σκεπτικό και τα σχέδιά μας ήταν άμεση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια
-την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού κα Νικολέτα Μπομπόναρη
-το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού
-το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου και ιδιαίτερα τον αντισυνταγματάρχη κο Δέλλα, διοικητή της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως, όπου υπάγεται το Πολεμικό Μουσείο για την πολύτιμη βοήθειά του.
-το φωτογραφικό εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης και τον υπεύθυνο κο Βρεττάκο Αλέξανδρο
-το φωτογραφείο των Πάτροκλου και Νατάσας Σκαφίδα για την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού
-τη Σοφία Κουϊρουκίδου και την οικογένειά της για τα 16 γράμματα του θείου της , φαντάρου της εποχής εκείνης, που σκοτώθηκε στον πόλεμο, τα οποία πρόθυμα παραχώρησε στον Σύλλογο για τις ανάγκες της έκθεσης και της ιστοσελίδας μας
- το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών για την φιλοξενία τους στο Λαογραφικό Μουσείο.
Κι όσους προσέφεραν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.
Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ , το πιο μεγάλο , σ' αυτούς που αγωνίσθηκαν με κάθε τρόπο για να γραφεί η ένδοξη αυτή σελίδα στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

 
Ολοκληρώνοντας, παραδίδουμε σήμερα στον Δήμο Κοζάνης και στους συμπολίτες μας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, σε ηλεκτρονική μορφή το υλικό της έκθεσης αυτής για κάθε μελλοντική χρήση.”

 
Κλείνοντας τον λόγο του,  ανέφερε τα πάντα επίκαιρα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη ο οποίος έλεγε:
 
« Κι αν πεθάνωμεν, πεθαίνομεν δια την Πατρίδα, δια την θρησκεία μας ...
 
Αυτός ο θάνατος είναι γλυκός ...
 
Κανένας δεν είναι αθάνατος...

Ζωή χωρίς Θεό, Τιμή, χωρίς Ελευθερία, δεν είναι ζωή, είναι κατάντια!»

 

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάντας
ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Κων. Τσιάντας με την Αντιδήμαρχο κα Νικ. Μπουμπόναρη
η Αντιδήμαρχος Κοζάνης κα Νικολέτα Μπουμπόναρη
ο Βουλευτής Ν.Κοζάνης κ.Πάρις Κουκουλόπουλος
ο Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος κος Μπασδάνης
ο κ.Πολυνείκης Αγγέλης, Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών
Σοφία Κουϊρουκίδου και Κωνσταντίνος Τσιάντας
κατάμεστη η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης
κατάμεστη η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης
ο συντονιστής της εκδήλωσης κ.Μαλάμης Δημήτριος
No votes yet

Νέα του Συλλόγου