Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, υπήρξε μοναχός , εθνομάρτυρας και μέγας διδάσκαλος και φωτιστής του υπόδουλου Γένους.
Οι γονείς του καταγόταν από την 'Ηπειρο.
Ο πατέρας του ήταν από το Γραμμένο των Ιωαννίνων και η μητέρα του από το Βραχώρι της Παραμυθιάς.

Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δέντρο της Αιτωλίας το 1714. Τα πρώτα γράμματα ο Κώνστας , όπως ήταν το κατά κόσμο όνομα του Αγίου ,τα έμαθε στο Κρυφό Σχολειό του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα Θέρμου.Το 1743 πηγαίνει στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου ΄Ορους όπου δίδασκε ο φημισμένος δάσκαλος Ευγένιος Βούλγαρης, ο οποίος τον μυεί στα μεγάλα σχέδια του για την απελευθέρωση του Έθνους.

Το 1759 εκάρει μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου και το 1760 εγκαταλείπει τη Μονή και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να συναντήσει τον δάσκαλο και αδερφό του Χρύσανθο, για να λάβει την γνώμη του για το μεγάλο εγχείρημά του, να περιοδεύσει σε όλη την Ρωμιοσύνη .
Λαμβάνει την ευλογία και την έγγραφη άδεια του ίδιου του Πατριάρχη Σεραφείμ από το Δέλβινο να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος και να περιοδεύσει στην υπόδουλη Ελλάδα για να εμψυχώσει τους υπόδουλους Έλληνες να μορφώσει τα παιδιά τους , να μάθουν το Ευαγγέλιοκαι την Ιστορία τους,να μείνουν Ρωμιοί και να μην τουρκέψουν και χαθεί το Γένος. Διδάσκει τη γνώση του Θείου θελήματος, την Ορθοδοξία και την Ορθοπραξία, ενώ ο ίδιος ζει ασκητικά και λιτοδίαιτα, με μόνη περιουσία το ράσο του και το ραβδί του.

“Δέν έχω μήτε σακούλα, μήτε σπίτι, μήτε κασέλλα, μήτε άλλο ράσο, αλλά παρακαλώ και τον Θεό να μην μού δώσει μέχρι τέλους της ζωής μου, διότι ώσάν κάμνω άρχήν να παίρνω άσπρα, έχασα τους αδελφούς μου”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Άγιος.

Κατασυκοφαντείται στους Τούρκους από τους Εβραίους της εποχής του , τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από τα κηρύγματά του, μια που δίδασκε στους υπόδουλους ραγιάδες να μην δουλεύουν τις Κυριακές και τις εορτές αλλά να τις αφιερώνουν στον Θεό.

Στις 24 Αυγούστου 1779 οι Τουρκαλβανοί κρεμούν τον Άγιο στο Καλικόντασι της Βορείου Ηπείρου με τη κατηγορία ότι   ξεσήκωνε τους Έλληνες κατά των Τούρκων για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Το τίμιο λείψανο του , το σύρουν και το πετούν στο ποταμό Αψό βάζοντάς του μια πέτρα στο λαιμό, για να μην βρεθεί από τους Χριστιανούς. Με θεία πρόνοια όμως και με την ευλογία που είχε ο Άγιος , το λείψανό του βρίσκεται τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του από τον παπά - Μάρκο, εφημέριο της εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κολικόντασι , «να πλέει επάνω στο νερό του ποταμού και να στέκεται όρθιο, σαν να ήταν εν ζωή!!!»

Η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Αυγούστου κάθε έτους.

Το έργο του

Αδύναμες κι ανίσχυρες ο λέξεις να αποτυπώσουν το μέγεθος του έργου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Σε μια εποχή που οι αποστάσεις είναι μεγάλες , τα μέσα μετακίνησης ανύπαρκτα , ο κόσμος εξουθενωμένος από την σκλαβιά και τις κακουχίες, η εκμετάλλευση στο μεγαλείο της και η ανθρώπινη ζωή να έχει μηδαμινή αξία μπροστά στα μάτια του Τούρκου κατακτητή, ο Άγιος Κοσμάς κατορθώνει με την χάρη και ευλογία του Θεού να συμβάλλει ουσιαστικά στο χτίσιμο 210 νέων Ελληνικών Σχολείων και στην επαναλειτουργία άλλων χιλίων εκατό. Φτιάχνει 4.000 κολυμβήθρες από τις εισφορές των πλουσίων για να βαπτίζονται τα φτωχά Ελληνόπουλα της σκλαβωμένης Πατρίδας και ελευθερώνει 1.500 Χριστιανές παραμάνες από τα παλάτια των πασάδων και των μπέηδων.

Με τις ευλογίες του και τις προτροπές του μπολιάζονται χιλιάδες άγρια δέντρα για να μετατραπούν σε καρποφόρα και να ταΐσουν τους πεινασμένους Έλληνες. Με την θεία χάρη θεραπεύει παράλυτους, γιατρεύει αρρώστους και ανασταίνει νεκρούς. Όπου κηρύττει στήνει μεγάλο σταυρό και μιλά απλά στον λαό ακουμπώντας τις ψυχές τους και ενδυναμώνοντας το Ελληνορθόδοξο φρόνημά τους.

Με το προφητικό χάρισμα που του δίδεται από τον Θεό μιλά για το «ποθούμενο» , την λευτεριά των Ελλήνων, αλλά και για τα μελλούμενα.
-Θα δείτε στον κάμπο αμάξι χωρίς άλογα να τρέχει γρηγορότερα από τον λαγό.
- Θα 'ρθει καιρός που θα ζωσθεί ο τόπος με μια κλωστή.
-Θα 'ρθει καιρός που οι άνθρωποι θα ομιλούν από ένα μακρινό μέρος σε άλλο, σαν να 'ναι σε πλαγινά δωμάτια, π.χ. από την Πόλη στη Ρωσία.
-Θα δείτε να πετάνε άνθρωποι στον ουρανό σαν μαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά στον κόσμο. Όσοι θα ζουν τότε θα τρέξουν στα μνήματα και θα φωνάζουν: Εβγάτε σεις οι πεθαμένοι να μπούμε μείς οι ζωντανοί .
-Θα 'ρθει καιρός που θα διευθύνουν τον κόσμο τα άλαλα και τα μπάλαλα. -Από τρία μπουγάζια στενά, Κρα, Κράψη και Μουζίνα, θα περνούν πολλά στρατεύματα για την Πόλη. Καλόν είναι τα γυναικόπαιδα να βγουν στα βουνά. Θα σας ρωτούν αν είναι μακριά η Πόλη. εσείς να μη λέτε την αλήθεια, διότι θα σας κακοποιήσουν. Ο στρατός αυτός δεν θα φθάσει στην Πόλη, στη μέση του δρόμου θα μάθει ότι ο πόλεμος ετελείωσε.
-Να 'χετε το σταυρό στο μέτωπο, για να σας γνωρίσουν ότι είσθε χριστιανοί.
– Θα ΄ναι καιρός που οι Ρωμιοί θα τρώγονται συνατοί τους. Εγώ δε, σας συνιστώ αγάπη και ομόνοια.
- Οι πλούσιοι θα γίνουν φτωχοί και οι φτωχοί θα πεθαίνουν.
- Μια φούχτα μάλαμα, μια φούχτα αλεύρι.
- Καλότυχος ποιός θα ζήσει μετά το Γενικό Πόλεμο. Θα τρώει μ' ασημένιο χουλιάρι. Εσείς δεν θα τα ιδήτε αυτά. Τα δισέγγονά σας αρύς και πού.
- Θα ‘ρθει καιρός που δεν θα παρατηρείται αυτή η αρμονία που είναι σήμερα μεταξύ λαού και κλήρου.
- Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα.

Ο  ΑΓΙΟΣ  ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ  ΚΑΙ  ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΚΟΣΜΑΣ  Ο  ΑΙΤΩΛΟΣ
ο Άγιος Κοσμάς σε κέρινο ομοίωμα (Μουσείο Βρέλλη-Ιωάννινα)
παραστάσεις από τον βίο του Αγίου
ο Άγιος κηρύσσοντας τον λόγο του Κυρίου