το εξωκλήσσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , στο Πάρκο των Ηπειρωτών

το εξωκλήσσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη μας , την Κοζάνη, αποτελεί η 21
η Σεπτεμβρίου 2008 , με αφορμή τα θυρανοίξια του Ιερού Ναϋδρίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλο .
Η εκκλησία βρίσκεται εντός του χώρου στο Πάρκο των Ηπειρωτών στην Κοζάνη , στο «Κλιούγκι».
Ο ΄Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε  εξέχουσα μορφή του Χριστιανισμού , ο οποίος προσέφερε τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στον υπόδουλο Ελληνισμό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας .
Με ζεστό και άμεσο λόγο , μέσα από τα κηρύγματά του και τις προφητείες του , αποτελεί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο χώρο της Εκκλησίας μας μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα αγαπητός στην Ήπειρο και όχι μόνο (σημαντικό υπήρξε το πέρασμά του και από την Δυτική Μακεδονία) ο «Πατροκοσμάς» , όπως λαϊκά αποκαλείται ο Άγιος , είναι για τους Ηπειρώτες ένα ιδιαίτερα αγαπητό και Άγιο πρόσωπο.

Ο λόγος αυτός οδήγησε και τον Σύλλογο των Ηπειρωτών στην Κοζάνη ,  να ανεγείρει μικρό Ναό προς τιμή του.

Ο Ναός αυτός όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται εντός του Πάρκου των Ηπειρωτών , σε ένα καταπράσινο περιβάλλον όπου φιλοδοξεί να αναδειχθεί και να προστεθεί σαν ένας χώρος ψυχαγωγίας και πολιτισμού στους ελάχιστους που διαθέτει μέχρι σήμερα η περιοχή μας .

Η τελετή των θυρανοίξιων είχε τελεσθεί σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης  παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε , ενώ την εκδήλωση είχαν τιμήσει με την παρουσία τους ο τότε Δήμαρχος Κοζάνης και νυν Βουλευτής του Νομού κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, η Αντινομάρχης Ν.Α. Κοζάνης κα Ιωάννα Κοντογούνη , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Παφίλης Μανώλης , ο μέχρι πρότεινος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κος Χρήστος Μασαλάς , ο Επιθεωρητής Δασών της Περ. Δυτ. Μακεδονίας κος Τάσος Πελτέκης , ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ Κοζάνης κ. Αριστείδης Παπαδόπουλος και αρκετός κόσμος .

Μετά το πέρας των θυρανοιξίων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος εμφανώς ικανοποιημένος και συγκινημένος , από την τελετή απευθυνόμενος προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών αλλά και προς τον κόσμο που αψηφώντας το κρύο παρέμεινε στο χώρο της Εκκλησίας μέχρι το τέλος , δήλωσε πως σε μια εποχή που ο κόσμος προσπαθεί να γκρεμίσει τις Εκκλησίες , εσείς με τις ενέργειές σας αποτελείται ένα ξεχωριστό παράδειγμα .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στην εξέχουσα για την εκκλησία μας , μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και εξέφρασε την έκπληξή του και ταυτόχρονα την ικανοποίησή του γιατί «το εκκλησάκι αυτό είναι πλήρως αποπερατωμένο και περιέχει αξιόλογες αγιογραφίες με γλυκές φυσιογνωμίες στα πρόσωπα των αγίων» , όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την μεριά του Συλλόγου Ηπειρωτών τον λόγο είχε λάβει ο Πρόεδρος του, κ . Κων/νος Τσιάντας , ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη , τις Αρχές του Τόπου και τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες του Συλλόγου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Πάρκου των Ηπειρωτών σε χώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού ,  ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν στην αποπεράτωση και αγιογράφηση του Ναού.

Ακολούθως υπήρξε ξενάγηση στο χώρο του πάρκου , όπου και παρατέθηκε προς τιμή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  και των καλεσμένων μικρή δεξίωση .

( η παραπάνω εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου του 2008 , ημερομηνία αρκετά προγενέστερη από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας.
Λόγω της σπουδαιότητάς της  διαχρονικά ,  κρίθηκε χρήσιμο έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο η αναφορά σε αυτή προς ενημέρωση των φίλων και μελών μας)

το εξωκλήσσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , στο Πάρκο των Ηπειρωτών