Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου

Καλπάκι Ιωαννίνων - Πολεμικό Μουσείο 1940-41

Τριακόσια μέτρα πριν από το χωριό Καλπάκι του Νομού Ιωαννίνων κι ακολουθώντας την εθνική οδό από Ιωάννινα προς Κόνιτσα , βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο 1940-41.
Απέναντι βρίσκονται οι ανδριάντες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας  Ι.Μεταξά , που συνέδεσε το όνομά του με το ¨ΟΧΙ" του Ελληνικού λαού απέναντι στην αξίωση των Ιταλών για ανευ όρων παράδοση της Χώρας μας, του Βασιλέως Γεωργίου του Β' και του Αρχιστράτηγου Παπάγου.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, καθοδόν για το Καλπάκι , βρίσκεται η σπηλιά που χρησιμοποιήθηκε ως τακτικό διοικητήριο της VIII (8ης) Μεραρχίας υπό τις εμπνευσμένες οδηγίες του υποστράτηγου Κατσιμήτρου.
Περνώντας το Καλπάκι και στρίβοντας αριστερά οδηγούμαστε στο μνημείο του Έλλην Μαχητή του 1940-41 που στέκει επιβλητικό κι αγέρωχο κοιτώντας προς το μέτωπο των εχθροπραξιών Φιλοτεχνήθηκε τον καθηγητή Λάμερα Λάζαρο το 1966.

Στη βάσητου σε χάλκινες πλάκες είναι χαραγμένοι οι στοίχοι των ποιητών  Γ.Δροσίνη  και Γ.Στρατήγη" , για να θυμίζουν το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής.
"ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΔΟΞΑΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
ΧΤΥΠΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ
ΚΙ ΑΝΑΨΕΣ ΤΗΝ ΣΒΗΣΜΕΝΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ
ΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΦΤΕΡΟ
ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΡΟΒΑΛΕ Η ΛΕΠΙΔΑ
ΣΠΑΘΙΩΝ - ΚΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΝΕΩΝ ΗΡΩΩΝ ΧΟΡΟ
ΤΩΝ ΠΕΡΣΟΜΑΧΩΝ Ο ΥΜΝΟΣ  Ω ΠΑΤΡΙΔΑ " (Γ.ΔΡΟΣΙΝΗΣ)     και

"ΨΑΛΜΟΥΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ
ΤΕΤΟΙΑ ΦΤΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΙΝΑ ΦΟΡΕΙ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ
ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΗ ΤΑ ΚΛΕΑ ΣΑΣ ΛΥΡΑ ΑΙΣΧΥΛΙΑ
ΤΑ ΤΡΟΠΟΙΑ ΠΟΙΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΜΙΓΓΑ ΠΙΝΔΑΡΟΥ" (Γ.ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ)

Μερικά χιλιόμετρα πριν το Καλπάκι , ακολουθώντας τον δρόμο για το Κεντρικό Ζαγόρι , συναντάμαι το εξίσου επιβλητικό άγαλμα της "Γυναίκας της Πίνδου" .  Αδιάψευστη μαρτυρία της συμμετοχής  όλων των Ελλήνων , ανδρών , παιδιών και γυναικών , νέων κι ηλικιωμένων στην υπέρ πάντων προσπάθεια για ανεξαρτησία κι ελευθερία .

Η τοποθεσία που βρίσκεται το Μουσείο , αποτελεί ζωντανό κομάτι της Ιστορίας.
Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο και να έρθει σε μια νοερή συνάντηση με σημαντικές φυσιογνωμίες του Πολέμου.
Ο ανδριάντας του συνταγματάρχου Μορδοχαίου Φριζή (έπεσε στις 5-12-1940)  οδηγοεί την σκέψη του επισκέπτη μερικές δεκαετίες πριν.
Στο εσωτερικό του Μουσείου, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πολυβόλα όπλα , μηχανή από αεροπλάνο που κατέπεσε στον πόλεμο , στρατιωτικές ενδυμασίες Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών ,  τυφέκια κι όπλα του πολέμου , στρατιωτικό ποδήλατο με ρόδες από καουτσούκ που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί στρατιώτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό  κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα εκθέματα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  είναι επίσης , η προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ με ταυτόχρονη απεικόνιση σε μεγάλο ταμπλό , των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Καλπάκι Ιωαννίνων - Πολεμικό Μουσείο 1940-41
Έλλην Μαχητής 1940-41- θωρώντας το μέτωπο
Έλλην Μαχητής 1940-41
Έλλην Μαχητής 1940-41(Έργο του Λάμερα Λάζαρου)