Κανάλι YouTube

Είσοδος

Οι προτάσεις του Συλλόγου μας για τον πολιτισμό και οι μελλοντικές μας δράσεις

image

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας  κου Κοσματόπουλου Αθανασίου, συμμετείχε στην προγραμματισμένη συνάντηση των Συλλόγων που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, καταθέτοντας εγγράφως τις απόψεις και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.
 
Παράλληλα κατέθεσε αναλυτικό προγραμματισμό των μελλοντικών του δράσεων ευελπιστώντας σε μια εποικοδομητική συνεργασία που ως τελικό στόχο έχει την διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας παράδοσης και την επιστροφή μας στις ηθικές αρχές και αξίες των προγόνων μας.
 
Αναλυτικότερα οι προτάσεις και οι δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης έχουν ως εξής :

Προτάσεις γενικού περιεχομένου


1.    Δημιουργία μητρώου των Πολιτιστικών  Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής από την Περιφέρεια ή άλλη τοπική Αρχή.
 
2.    Υποχρεωτική κατάθεση προγραμματισμού των δράσεων των Συλλόγων ανά έτος με ενδεικτικό προϋπολογισμό κόστους για την υλοποίησής τους.  Οι δράσεις αυτές θα υπόκεινται σε αξιολόγηση από σχετική επιτροπή που θα συγκροτηθεί και η  οποία θα αποφασίζει  για την επιχορήγηση των δράσεων.
 
3.    Η ετήσια δράση όπως και η χρηματοδότηση των Συλλόγων θα δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.
 
4.    Εύρεση χώρου για την δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου με προτεινόμενη ονομασία «Το σπίτι του Πολιτισμού». Στο χώρο αυτό θα στεγάζονται όλοι οι Σύλλογοι ενώ θα υπάρχουν αίθουσες για τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων και κεντρική αίθουσα για παρουσιάσεις εκδηλώσεων.
 
5.    Έκδοση μηνιαίου ή διμηνιαίου πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικού από την Περιφέρεια, ή άλλη Αρχή με αναφορά σε πολιτιστικά θέματα και δραστηριότητες.
 


Προτάσεις ειδικού περιεχομένου
(με την ανάδειξη του «Πάρκου των Ηπειρωτών» σε πολιτιστικό χώρο κατά τα πρότυπα άλλων Ελληνικών πόλεων)

1.    Δημιουργία μνημείου για το «Έπος του ΄40» στο χώρο του Πάρκου των Ηπειρωτών (υπάρχει ήδη η βάση). Η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί και το έτος  2010 με τον τότε Διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού κο Μπασδάνη Νικόλαο, βρήκε γόνιμο έδαφος αλλά δεν τελεσφόρησε.  Η αξία της ανέγερσης του μνημείου είναι μεγάλη και ιδιαίτερης ιστορικής και εκπαιδευτικής αξίας, μια που δεν υπάρχει παρόμοιο στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνουμε ότι το κύριο βάρους του πολέμου το σήκωσε κατά πρώτο λόγο η περιοχή της Ηπείρου και κατά δεύτερο λόγο η περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
 
2.    Διοργάνωση διαγωνισμού μουσικών παραδοσιακών οργάνων-σχημάτων ανά έτος, με την καθιέρωση θεσμοθετημένου βραβείου. Στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή. Την μέριμνα της υλοποίησης μπορούν να την αναλάβουν θεσμοθετημένοι Φορείς της περιοχής μας που σχετίζονται με την μουσική (ενδεικτικά αναφέρουμε ως πιθανούς φορείς το «Δημοτικό Ωδείο» και την «Πανδώρα»).
 
3.    Διοργάνωση εκθεσιακών ενοτήτων για την προβολή και προώθηση, μεταξύ όμορων Περιφερειών, τοπικών προϊόντων και τουριστικών προορισμών.
 
4.     Εκθέσεις βιβλίου
 
5.    Εκθέσεις φωτογραφιών
 
6.    Προβολή Λαογραφικού υλικού που έχει ήδη ο Σύλλογος στην κατοχή του .
 
7.    Ολοκλήρωση των εργασιών του χώρου στάθμευσης (χωρητικότητας 150 περίπου οχημάτων) που υπάρχει ήδη στη βόρεια πλευρά του Πάρκου Ηπειρωτών με τεχνικά έργα μικρής έκτασης και σήμανση .
 
 
Επίσης ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης δύναται να :

1)            να δημιουργήσει μόνιμη εκθεσιακή γωνιά με λαογραφικά αντικείμενα από την «Ήπειρο του χθες», μέσα από δική του  ιδιωτική συλλογή
 
2)         να διοργανώνει κάθε χρόνο για τους μαθητές της περιοχής έκθεση φωτογραφικού υλικού με προβολή οπτικοακουστικού υλικού  για το έπος του ΄40,  το οποίο έχει στην διάθεσή του από προηγούμενη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου κατά τα πρότυπα παρόμοιας εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης τον Οκτώβριο του 2010.
 
3) κατά τα πρότυπα του εκπαιδευτικού δίσκου με τίτλο «Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο…» που δημιούργησε έπειτα από χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στα πλαίσια του εορτασμού της 30ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών,  έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει παρόμοιους εκπαιδευτικούς δίσκους με την διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων  με θεματολογία που έχει ήδη στην κατοχή του και σχετίζεται με :
 -               Τους Άγιους της Ηπείρου
 -               Φωτογραφικό υλικό από την «Ήπειρο του χθες» και
 -               Λαογραφικά στοιχεία από την Ήπειρο.
 
Σημαντική παράμετρος στην υλοποίηση του ανωτέρω, πλούσιου κατά την γνώμη μας προγραμματισμού, είναι η σταθερή και συνεχής βοήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας όπως και του Δήμου Κοζάνης σε θέματα καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης του χώρου.

Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Νέα του Συλλόγου