Κανάλι YouTube

Είσοδος

Γεώργιος και Σίμων Σίνας

image

Η πρώτη αναφορά στην οικογένεια και στο όνομα Σίνα , σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, απαντάται στα μέσα του 18ου αι., όταν ο Γεώργιος Σίνας ο Πρεσβύτερος, ο οποίος καταγόταν από την Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου, γνωστό εμπορικό κέντρο της εποχής, έκανε εμπόριο μεταξύ της ιδιαίτερης πατρίδας του με την Βιέννη , τη Βούδα και την Πέστη. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχεται στις επιχειρήσεις του ο γιος του Σίμων .

Ο Σίμων Σίνας γεννήθηκε κι αυτός στη Μοσχόπολη της Βορ. Ηπείρου το 1753 . 

Σε νεαρή ηλικία μεταναστεύει στην Αυστρία και πιο συγκεκριμένα στη Βιέννη, όπου ζει μέχρι το τέλος της ζωής του (1822).
 
Εργατικός , οξυδερκής και με εμπορικό πνεύμα, πατώντας στα χνάρια του πατέρα του , ο Σίμων εξελίσσεται γρήγορα στον πιο σπουδαίο έμπορο της Αυστρίας. Δημιουργεί δική του εμπορική εταιρεία εμπορευόμενος δημητριακά και μαλλί και συμμετέχει ενεργά σε ρυθμιστικό ρόλο στον μεγαλύτερο τραπεζικό οίκο της Αυστρίας.
 
Σε αναγνώριση της προσφοράς της οικογένειάς τους απέναντι στην Χώρα, όπου κατοικούν, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος ο Α΄ απονέμει το 1818 τίτλο ευγενείας και οικόσημο στον Σίμωνα Σίνα και τους γιους του Γεώργιο και Ιωάννη. Το 1832 μάλιστα ο Αυτοκράτορας επιβεβαιώνει το οικόσημό τους και απένειμε τον τίτλο του βαρόνου της Ουγγαρίας στους Γεώργιο και Ιωάννη Σίνα.
 
Το 1803 οι εμπορικές δραστηριότητες μεταβιβάζονται από τον πατέρα Σίμων Σίνα στον γιο του, τον Γεώργιο Σίνα τον νεότερο, ο οποίος γεννήθηκε το 1783.

Ο Γεώργιος Σίνας συνεχίζει τις δραστηριότητες του πατέρα του, τις οποίες επεκτείνει, γνωρίζοντας την απόλυτη αναγνώριση και σεβασμό όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδρύει με τον πατέρα του την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας, διευθυντής της οποίας γίνεται ο Γεώργιος.
 
Ιδρύουν ασφαλιστικές εταιρείες και ταμιευτήρια. Βοηθούν σημαντικά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Βιέννης, χαρίζοντάς του μεγάλες εκτάσεις γης. Οι μεγαλέμποροι της Αυστρίας σε αναγνώριση του έργου του, εκλέγουν το Γεώργιο Σίνα ισόβιο πρόεδρό τους.
 
Συμβάλλει οικονομικά στην δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στο Νότιο τμήμα της Αυστροουγγαρίας και χρηματοδοτεί την κατασκευή της Γέφυρας των Αλυσίδων, την γνωστή σε όλους πέτρινη γέφυρα, που ένωνε τη Βούδα με την Πέστη.
 

Οι σχέσεις του όμως με την Ελλάδα κάθε άλλο παρά ατονούν .
 
Το 1834 διορίζεται επίσημος αντιπρόσωπός της Ελλάδας στην Αυστριακή Αυλή. Ο ίδιος βοηθά οικονομικά την Ελλάδα , επιχορηγώντας την κατασκευή αρκετών κοινωφελών έργων .
 
Το σημαντικότερο όλων αποτελεί η θεμελίωση το 1842 στο Λόφο των Μουσών του Αστεροσκοπείου Αθηνών , του αρχαιότερου ερευνητικού ιδρύματος της χώρας μας και των Βαλκανίων.
 
Τον Γεώργιο Σίνα τον διαδέχεται στις επιχειρήσεις του ο γιός του Σίμων Σίνας ο νεότερος, γεννηθείς το 1810.
 

 Ο Σίμων Σίνας διακρινόταν για την καλή του ανατροφή και για την μόρφωσή του . Σπούδασε Φιλοσοφία, Ιστορία και Οικονομικά, ενώ γνώριζε να ομιλεί, εκτός από τα Ελληνικά, Ουγγρικά και Γερμανικά . Χειριζόταν επίσης άψογα τον λόγο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. ΄Eτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ουγγαρία .
 

 
Ενίσχυσε με τεράστια ποσά «που θα ζήλευαν και οι Ούγγροι αριστοκράτες» την ανέγερση του Εθνικού Θεάτρου, της Βασιλικής του Αγ. Στεφάνου και της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών.

 
 
 Υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός του μεγάρου της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία σε αναγνώριση της προσφοράς του στον Ουγγρικό πολιτισμό το 1858 τον εκλέγει μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας.

 
Παράλληλα όμως βοηθά και την αγαπημένη του πατρίδα ,την Ελλάδα.
   

 Με δικές του εξ’ ολοκλήρου δαπάνες ολοκληρώνεται η ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μαζί με την σύζυγό του Ιφιγένεια βοηθά στην αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας.
 

 
Ανεγείρει την Ακαδημία Αθηνών, που ονομάστηκε Σιναία κι ενισχύει με μεγάλα ποσά τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ενώ βοηθά παράλληλα πλήθος νέων να σπουδάσουν στην Ευρώπη.

 
 
   Διατελεί πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βιέννη και τιμάται από τον Βασιλέα των Ελλήνων Όθωνα με τον Σταυρό των Ανώτερων Ταξιαρχών.
 
Πέθανε το 1876.
 
 

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Νέα του Συλλόγου